iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowa pychotka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis przesłała mi jedna znajoma i ponoć jest on stary bo piekła go zawsze jej babcia, ciasto jest pyszne choć mało fotogeniczne :)

Kokosowa pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa pychotka

 

  • Ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • Warstwa kokosowa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • Dodatkowo:
  • 10 dag polewy czekoladowej
  • do skropienia dowolny alkohol

Sposób przygotowania:

Kokosowa pychotka
Ciasto jasne : Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ładnie ubitych białek ostrożnie dodać żółtka, wymieszać i delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (33 cm na 23 cm) i piec w temp. 180 st około 20-25 min.



Warstwa kokosowa: Białka jajek ubić na sztywno dodać do nich cukier i nadal ubijać, aż uzyskamy bardzo sztywną bezę, następnie przesiać do niej proszek budyniowy i proszek do pieczenia na koniec dodać wiórki kokosowe. Taką sama jak wcześniej formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką, następnie wylać ciasto, wyrównać i piec w temp. 175 st około 30 min.



Krem: Żółtka z wcześniej sparzonych jajek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zalać gorącym mlekiem i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i najlepiej robotem ubijać do uzyskania bardzo gęstej piany, wystudzić. Masło utrzeć w osobnej misce i w trakcie ucierania dodawać zimną pianę ma powstać lśniący krem.Ciasto jasne dokładnie skropić alkoholem ja miałam resztkę szampana więc nim skropiłam na ciasto wyłożyć cały krem i przykryć całość ciastem kokosowym, wierzch polać rozpuszczoną polewą kokosowa i schłodzić.
Kokosowa pychotka
Papier w formie delikatnie posypać maką
Kokosowa pychotka
Z ubitych na parze żółtek ma powstać gęsta piana
Kokosowa pychotka
Z masła i piany utrzeć gładki krem maślany
Kokosowa pychotka
Kremem posmarowac dolną warstwę ciasta