Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kołduny Tyszkiewiczowskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby namoczyć na noc. Następne­go dnia ugotować je w tej samej wo­dzie, odcedzić,

Kołduny Tyszkiewiczowskie

Składniki:

Kołduny Tyszkiewiczowskie

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kołduny Tyszkiewiczowskie
Grzyby namoczyć na noc. Następne­go dnia ugotować je w tej samej wo­dzie, odcedzić, dobrze wypłukać pod strumieniem zimnej wody. Szynkę i grzyby posiekać. Cebulę pokroić drobniutko i przesmażyć na maśle. Wymieszać z grzybami i szynką, wbić jajo, dodać sól i pieprz, dokładnie wy­robić. Z mąki i osolonej wody zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby stało się lśniące i elastyczne. Odstawić na pół godziny. Ciasto rozwałkować jak naj­cieniej, przy brzegu placka kłaść rzę­dem małe porcje nadzienia (wielkości orzecha laskowego), przykryć je cia­stem, obcisnąć wokół, tak by obie war­stwy ciasta się zlepiły. Kieliszkiem do wódki wykrawać małe pierożki. Wkła­dać je porcjami do osolonego wrzącego rosołu (powinny swobodnie pływać). Gotować na małym ogniu 3-5 min. Na nagrzanym głębszym półmisku ułożyć kilka kawałeczków świeżego masła, na nim partię kołdunów i znów ka­wałki masła. Kołduny podawać bardzo gorące.

Tagi:

ciasto szynka