Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kolorowe danie z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny pomysł na obiad, który energetyzuje nie tylko wartością odżywczą, ale również kolorami zastosowanych składników. Pyszny, lekki i łatwy do wykonania posiłek.

Kolorowe danie z patelni

Składniki:

Kolorowe danie z patelni

 

  • 370 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła (same różyczki)
  • garść niesolonych orzeszków arachidowych
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich (lub np. oregano)
  • pieprz, pieprz cayenne i sól do smaku
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • szczypiorek
  • 100 g brązowego ryżu
  • woda do gotowania ryżu

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe danie z patelni
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu garnek z ryżem zdjąć z ognia, owinąć ręcznikiem i umieścić w cieple, np. pod kocem . Zostawić na ok. 30 min. W tym czasie pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i umieścić w miseczce. Dodać sos sojowy, pieprz i pieprz cayenne, wymieszać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Brokuła podzielić na różyczki i umyć i umieścić na sitku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumieni. Następnie dodać cebulę i zioła włoskie. Dusić pod pokrywką przez 2 minuty. Dodać marchewkę, oraz 75 ml wody, wymieszać. Dusić bez przykrycia ok. 6 min (aż do wyparowania wody). Od czasu do czasu pomieszać. Następnie dodać paprykę oraz orzechy arachidowe, a także kolejne 75 ml wody, wymieszać. Dusić bez przykrycia aż do momentu aż woda praktycznie całkiem wyparuje. Dodać 100 ml białego wina i wrzucić na patelnię brokuły. Wymieszać i dusić wszystko ok. 4 minut. Następnie dodać ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać dokładnie i poddusić całość jeszcze 2 minuty. Spróbować i doprawić do smaku solą lub pieprzem. Danie wyłożyć na talerze i każdą porcję posypać pokrojonym szczypiorkiem.