SUPERPRZEPIS

Kostka z masą mix smaków

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Kostka z masą mix smaków Więcej zdjęć (8)

Pyszne ciasto, które powstało zupełnie przypadkiem. Do masy dodałam batony twix, herbatniki i czekoladę.

Składniki:

Kostka z masą mix smaków

 

  • BISZKOPT :
  • 6 jajek ( M )
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru

 

  • MASA :
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 1 budyń ( duzy na 750 ml mleka )
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 batony Twix ( pojedyncze )
  • 10 herbatników ( typu petitki )
  • 50 g mlecznej czekolady

 

  • POLEWA :
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka kakao

 

Sposób przygotowania:

Kostka z masą mix smaków
BISZKOPT : Białka ubić na pianę a gdy będzie prawie ubita dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa się połączy porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA : 3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać. Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.

POLEWA : W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.

PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć. Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy. Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić. Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.


Kostka z masą mix smaków
upiec biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki
Kostka z masą mix smaków
ugotować budyń wystudzić i utrzeć masło a potem dodawać budyń
Kostka z masą mix smaków
do masy dodac zmiksowane batony herbatniki i czekoladę
Kostka z masą mix smaków
wszystkie składniki wymieszać aż powstanie masa
Kostka z masą mix smaków
na placku wyłożyć połowę przygotowanej masy
Kostka z masą mix smaków
zakryć drugim biszkoptem
Kostka z masą mix smaków
wyłożyć drugą część masy i polać polewą na wierzchu