kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto mix-smak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień ,

Ciasto mix-smak Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto mix-smak

 

 

  • ciasto piernikowe:
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju arachidowego
  • 2/3 szkl mleka 3,2%
  • szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do piecz
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka kawy inki
  • 2 szkl mąki pszennej

 

  • masa:
  • kostka masła
  • litr mleka
  • 3/4 szkl kaszy mannej (ok 9 łyżek)
  • czubata szkl cukru
  • cukier waniliowy

 

  • dodatkowo do ciasta:
  • puszka masy "krówki"
  • dżem truskawkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto mix-smak
Biszkopt orzechowy:

Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na puch , wlewamy miód , dodajemy stopniowo cukier i żółtka . Mąkę , orzechy , pognieciony wafelek i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce , później dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką . Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 *C na ok 25 min.

Ciasto piernikowe:

jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel , składniki suche mieszamy w osobnej misce . Do ubitych jajek dodajemy na przemian kilka łyżek suchychskładników z olejem i mlekiem .Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 200 *C przez ok 25 min.

Masa:

Mleko gotujemy z cukrami , po zagotowaniu dorzucamy kaszę manną , mieszamy aż uzyska konsystencję gęstego budyniu , masło ubijamy do białości i dokładamy po łyżce wystudzonej kaszki.

Ciasto :

placek piernikowy przecinamy na 2 części , pierwszą smarujemy dżemem ,na to układamy 1/2 masy grysikowej , kładziemy biszkopt orzechowy, masę krówkową i drugą część masy grysikowej przykrywamy drugim płatem ciasta piernikowego.
Ciasto mix-smak
ciasto smakuje świetnie idealnie pasuje do kawy