Sposób przygotowania:
Ciasto mix-smak
Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na puch , wlewamy miód , dodajemy stopniowo cukier i żółtka . Mąkę , orzechy , pognieciony wafelek i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce , później dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką . Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 *C na ok 25 min.
Ciasto piernikowe:
jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel , składniki suche mieszamy w osobnej misce . Do ubitych jajek dodajemy na przemian kilka łyżek suchychskładników z olejem i mlekiem .Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 200 *C przez ok 25 min.
Masa:
Mleko gotujemy z cukrami , po zagotowaniu dorzucamy kaszę manną , mieszamy aż uzyska konsystencję gęstego budyniu , masło ubijamy do białości i dokładamy po łyżce wystudzonej kaszki.
Ciasto :
placek piernikowy przecinamy na 2 części , pierwszą smarujemy dżemem ,na to układamy 1/2 masy grysikowej , kładziemy biszkopt orzechowy, masę krówkową i drugą część masy grysikowej przykrywamy drugim płatem ciasta piernikowego.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na puch , wlewamy miód , dodajemy stopniowo cukier i żółtka . Mąkę , orzechy , pognieciony wafelek i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce , później dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką . Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 *C na ok 25 min.
Ciasto piernikowe:
jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel , składniki suche mieszamy w osobnej misce . Do ubitych jajek dodajemy na przemian kilka łyżek suchychskładników z olejem i mlekiem .Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 200 *C przez ok 25 min.
Masa:
Mleko gotujemy z cukrami , po zagotowaniu dorzucamy kaszę manną , mieszamy aż uzyska konsystencję gęstego budyniu , masło ubijamy do białości i dokładamy po łyżce wystudzonej kaszki.
Ciasto :
placek piernikowy przecinamy na 2 części , pierwszą smarujemy dżemem ,na to układamy 1/2 masy grysikowej , kładziemy biszkopt orzechowy, masę krówkową i drugą część masy grysikowej przykrywamy drugim płatem ciasta piernikowego.
zbysiowa
kasienka1987
polecam jest naprawdę pyszne!
Janek6401