Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety z dorsza można zastąpić inną rybą

Kotleciki z dorsza

Składniki:

Kotleciki z dorsza

 

  • 1/2 kg filet z dorsza,
  • 40 dag ziemniaki,
  • 2 szt marchewka,
  • 1 szt jajko,
  • 2 łyżki szczypiorek,
  • 1/2 łyżeczki skórka z cytryny,
  • 1 łyżeczka Przyprawa do ryb,
  • 1/2 szkl mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z dorsza
Ziemniaki, marchew obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do przestudzonych ziemniaków dodać drobno pokrojone filety, utartą marchew na tarce o dużych otworach, jajko, przyprawę do ryb, szczypiorek, otartą skórkę z cytryny sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem pomidorowym.