PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Krajanka ananasowo - bananowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pycha ciasto z owocami, wyśmienicie wygląda, a jak smakuje.

Krajanka ananasowo - bananowa

Składniki:

Krajanka ananasowo - bananowa

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 100 g mąki
  • 1 Budyń o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 350 ml mleka
  • 1 Budyń o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • Nadzienie:
  • 5 szt. krążków ananasa z puszki
  • sok z ananasów
  • 2 banany
  • 1/2 cytryny
  • Polewa:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
  • 2 łyżki dżemu ananasowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Krajanka ananasowo - bananowa
Sposób przygotowania: Żółtka ubić z łyżką cukru, cukrem wanilinowym i gorącą wodą na puch. Mąkę przesiać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno dodając porcjami pozostały cukier, zmiksować z masą z żółtek. Dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Blachę 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec około ok. 15 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyć z blachy i oderwać papier. Budyń ugotować z cukrem, przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budy, zmiksować na gładki krem. Ananasy osączyć banany obrać ze skóry, skropić sokiem cytrynowym. Owoce pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kremem. Biszkopt przekroić na trzy równe paski, nasączyć je syropem ananasowym. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować dżemem ananasowym. Ciasto oblać polewą, posypać płatkami migdałowymi.