teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Krokiety na waflu z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

krokiety wspaniale smakują z barszczykiem czerwonym

Krokiety na waflu z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety na waflu z pieczarkami

 

  • 1/4 głowki kapusty średniej wielkości
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • 8 wafli do krokietów lub 3 płaty dużego wafla
  • 2 jajka
  • sól,pieprz,kucharek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Krokiety na waflu z pieczarkami
Kapustę szatkujemy,zalewamy wodą i gotujemy ok 25 min.Odlewamy wodę ,studzimy.Gdy ostygnie odciskamy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i razem dusimy na maśle. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę,pieczarki i ser mieszamy razem,doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Farsz podgrzewamy.Ciepły nakładamy na waflę do krokietów lub szerokie paski ukrojone z całego płatu wafla.Zwijamy.Obtaczamy w rozmąconym widelcem jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Podajemy z czerwonym barszczykiem.
Krokiety na waflu z pieczarkami
pieczarki z cebulą podduszamy na łyżce masła
Krokiety na waflu z pieczarkami
kapustę,pieczarki i ser żółty mieszamy razem
Krokiety na waflu z pieczarkami
ciepły farsz nakładamy na wafla i zwijamy
Krokiety na waflu z pieczarkami
obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor