aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Krokiety szpinakowe na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moje najlepsze krokiety szupinkowe na obiad

Krokiety szpinakowe na ostro

Składniki:

Krokiety szpinakowe na ostro

 

  • 2/3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag szpinaku
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 10 dag tłustego twarogu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Krokiety szpinakowe na ostro
Masło przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, mleko i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj mikserem ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Szpinak umyj, osusz, następnie potnij z połową pokruszonego twarogu. Szczypiorek oraz chili posiekaj i dodaj do śmietany. Powstały sos przypraw solą i pieprzem. Patelnię rozgrzej, smaruj masłem. Kolejno wylewaj po 1/4 porcji i posypuj 1/4 szpinaku. Usmaż tak 4 naleśniki. Od razu po zdjęciu z patelni naleśniki posyp resztą pokruszonego twarogu i zwiń, formując krokiety. Gotowe krokiety podawaj z przygotowanym sosem śmietankowym.