smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Królik w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Podałam go w sosie śmietanowym posypanym natką pietruszki.

Królik w sosie śmietanowym

Składniki:

Królik w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie śmietanowym
1. Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawalki i zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki. 

2.  Mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć, posypać solą i pieprzem 

3. W rondlu rozgrzać masło i usmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor. 

4. Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 

5. Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem, szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zrobi się gęsty. Posypać natką pietruszki.

Tagi:

mięso danie