Strona główna Królik w ziołach

Królik w ziołach

Królik « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Królik w ziołach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3375

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać


czas:

Królik w ziołach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Królik w ziołach - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Porcje królika zalać marynatą i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Pozostały olej rozgrzać w rondlu, królika wyjąć z marynaty, zru-mienić na złoto. Następnie podlać marynatą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Systematycznie podlewać wodą. Królika wyjąć, a sos zagęścić masłem wymieszanym z odrobiną mąki. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Można podzielić królika na mniejsze kawałki - wtedy nasz sos będzie smaczniejszy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w ziołach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami Królik w sosie śmietanowym Królik w glazurze
Duszone mięso z królika Królik w śmietanie Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
Pasztet z królika  Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką
Królik duszony w sosie cebulowym Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane