Strona główna Królik w ziołach

Królik w ziołach

Królik « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Królik w ziołach offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Królik w ziołach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3375

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać


czas:

Królik w ziołach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Królik w ziołach - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Porcje królika zalać marynatą i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Pozostały olej rozgrzać w rondlu, królika wyjąć z marynaty, zru-mienić na złoto. Następnie podlać marynatą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Systematycznie podlewać wodą. Królika wyjąć, a sos zagęścić masłem wymieszanym z odrobiną mąki. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Można podzielić królika na mniejsze kawałki - wtedy nasz sos będzie smaczniejszy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w ziołach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z sosem i marchewką Królik duszony w sosie cebulowym Królik w leśnym sosie
Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli
Królik w sosie z rozmarynem Królik w sosie śmietanowym Potrawka z królikiem
Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin Comber z królika z pieczarkami Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane