Strona główna Królik w ziołach

Królik w ziołach

Królik « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Królik w ziołach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3375

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać


czas:

Królik w ziołach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Królik w ziołach - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Porcje królika zalać marynatą i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Pozostały olej rozgrzać w rondlu, królika wyjąć z marynaty, zru-mienić na złoto. Następnie podlać marynatą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Systematycznie podlewać wodą. Królika wyjąć, a sos zagęścić masłem wymieszanym z odrobiną mąki. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Można podzielić królika na mniejsze kawałki - wtedy nasz sos będzie smaczniejszy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w ziołach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik czosnkowo paprykowy Królik w sosie śmietanowym Królik z czosnkiem z pomarańczą
Króliczy pasztet z piekła rodem Sałatka z piersią królika i żurawiną Królik na pomidorową nutę
Pasztet z królika Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami Królik w sosie śmietanowym
Królik w glazurze Duszone mięso z królika Królik w śmietanie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane