Strona główna Królik w ziołach

Królik w ziołach

Królik « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Królik w ziołach
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3375

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać


czas:

Królik w ziołach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Królik w ziołach - PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Porcje królika zalać marynatą i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Pozostały olej rozgrzać w rondlu, królika wyjąć z marynaty, zru-mienić na złoto. Następnie podlać marynatą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Systematycznie podlewać wodą. Królika wyjąć, a sos zagęścić masłem wymieszanym z odrobiną mąki. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Można podzielić królika na mniejsze kawałki - wtedy nasz sos będzie smaczniejszy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik w ziołach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Pasztet z królikiem Królik czosnkowo paprykowy Królik w sosie śmietanowym
Królik z czosnkiem z pomarańczą Króliczy pasztet z piekła rodem Sałatka z piersią królika i żurawiną
Królik na pomidorową nutę Pasztet z królika Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami
Królik w sosie śmietanowym Królik w glazurze Duszone mięso z królika

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane