VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Krówkowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu.

Krówkowy sernik

Składniki:

Krówkowy sernik

 

  • Tortownica 18 cm
  • Spód:
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Masa serowa:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 120 g kajmakowej masy krówkowej
  • Polewa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukierków ,,krówki”

Sposób przygotowania:

Krówkowy sernik
Spód:

Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Masa serowa:

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.

Masę dzielimy - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki.

Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą.

Tagi:

sernik ciasto