2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Krówkowy sernik

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kajmakowy sernik -inna wersja zwykłego sernika ,ten zrobiłam nieco inaczej niż mój poprzedni ,dałam na wierzch herbatniki i polałam polewą:)

Krówkowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krówkowy sernik

 

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 kostki margaryny 100 gr
  • 8 jajek
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 sernix
  • 1 budyń śmietankowy duży
  • 2 szklanki mleka
  • 350 gr herbatników petitków
  • Polewa: 50 gr margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Krówkowy sernik
Ser zmieliłam raz w maszynce do mięsa , białka oddzieliłam od żółtek , żółtka dodałam do twarogu razem z margaryną i cukrami zmiksowałam , następnie rozpuściłam budyń i sernikx z mlekiem dodałam do utartych z serem żółtek,białka ubiłam na sztywno. Do masy dodałam gotowy kajmak trochę kajmaku odłożyłam w puszce-do polania wierchu, wymieszałam a na koniec pianę z białek i mieszałam już łyżka. Herbatniki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym ,wylałam sernik i wstawiłam do piekarnika i piekłam 50 min w temp 170* Zostawiłam do ostudzenia. Resztę pozostałego kajmaku podgrzałam z 2 łyżkami mleka aby masa była bardziej płynna i ciepłą rozsmarowałam na chłodnym serniku ułożyłam resztę herbatników. Z margaryny cukru i wody zrobiłam polewę i polałam nie regularnie ułożone herbatniki , zostawiłam do stężenia. Polecam ten serniczek bo jest idealny! Robiłam na dużej blaszce standardowej wychodzi dosyć wysoki.
Krówkowy sernik
Twaróg polecam naturalny nie z wiaderka!
Krówkowy sernik
Szykujemy składniki potrzebne do upieczenia
Krówkowy sernik
Na wyłożonej pergaminem blaszce układamy ciasno herbatniki
Krówkowy sernik
masę robimy jak w przepisie na koniec dodajemy karmel i białka ubite na pianę