Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Sernik krówkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto na każdą okazję. Domownicy uwielbiają ciasta z karmelem, więc ja postanowiłam upiec sernik z masą krówka.

Sernik krówkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik krówkowy

 

  • Kruche ciasto:
  • żółtka jaj - 2 szt
  • margaryna - 1/2 kost
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka - 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • kakao - 3 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik krówkowy
Kruche ciasto: Do miski pokroić na kawałki margarynę, dodać żółtka jaj, cukier, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm.

MASA SEROWA Masło utrzeć , dodając po łyżce masy krówka. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce białego trzykrotnie zmielonego sera, dalej ucierać. Wybić jajka do masy, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć masę serową na ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 65 minut w 170stop. Sernik można posypać cukrem pudrem. 
Sernik krówkowy
Z przygotowanych składników zagnieciono kruche ciasto
Sernik krówkowy
Przygotowano masę z utartego masła i krówki
Sernik krówkowy
Do utartej masy krówkowej dodaję po trochu sera
Sernik krówkowy
Gotowa masa serowo krówkowa wylana na ciasto