paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kulki z ryżu z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kulki z ryżu z serkiem pleśniowym camembert, czerwoną papryką. Panierowane w jajku i bułce, smażone na złoty kolor.

Kulki z ryżu z serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki z ryżu z serem pleśniowym

 

Sposób przygotowania:

Kulki z ryżu z serem pleśniowym
Paprykę opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Ser pleśniowy pokroić również w kostkę. Ryż rozgotować w osolonej wodzie tak aby był lepki i wystudzić. Ryż dodać do papryki. Śmietanę zagrzać i dodać do niej ser. Gotować aż się roztopi i połączy ze śmietaną. Roztopiony ser dodajemy do ryżu i papryki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Formować w rękach kulki wielkości orzechów włoskich. Jajko roztrzepać i maczać w nim ryżowe kulki a następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim na złoty kolor kulki ryżowe.
Kulki z ryżu z serem pleśniowym
Śmietanę zagrzać i dodać do niej ser. Gotować aż się się roztopi i połączy ze śmietaną.
Kulki z ryżu z serem pleśniowym
Do ugotowanego ryżu dodać pokrojoną paprykę
Kulki z ryżu z serem pleśniowym
Roztopiony ser dodajemy do ryżu i papryki. Dokładnie wymieszać.
Kulki z ryżu z serem pleśniowym
Formować w rękach kulki wielkości orzechów włoskich. Jajko roztrzepać i maczać w nim ryżowe kulki a następnie obtoczyć w bułce tartej