Sposób przygotowania:
Ryżowe kulki z wkładka
Do garnka naleć wodę, dodać mleko i kurkumę. Posolić. W takiej mieszance ugotować ryż. Po ugotowaniu odcedzić (nie przelewać zimną wodą!) i zostawić do ostygnięcia.
Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przyprawić curry, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pół puszki pomidorów i chwilę dusić.
Ostudzony ryż wymieszać z jajkami. Mozarelę pokroić na mniejsze kawałki. Nabierać około 2 duże łyżki ryżu i uformować płaski placuszek. Na niego nałożyć łyżkę mięsa mielonego i kawałeczek sera. Całość zlepić by uformowała się kulka. Można sobie pomóc folią spożywczą.
Każdą kulkę maczać w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej we frytownicy) na rumiany kolor.
Można podawać jako samodzielne danie z porcją sałaty lub z sosem pomidorowym.
Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przyprawić curry, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pół puszki pomidorów i chwilę dusić.
Ostudzony ryż wymieszać z jajkami. Mozarelę pokroić na mniejsze kawałki. Nabierać około 2 duże łyżki ryżu i uformować płaski placuszek. Na niego nałożyć łyżkę mięsa mielonego i kawałeczek sera. Całość zlepić by uformowała się kulka. Można sobie pomóc folią spożywczą.
Każdą kulkę maczać w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej we frytownicy) na rumiany kolor.
Można podawać jako samodzielne danie z porcją sałaty lub z sosem pomidorowym.