Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Kurczak po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bakłażana umyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą i odstawić na durszlaku aż puści sok. Kurczaka umyć i pokroić na porcje (mo

Kurczak po prowansalsku

Składniki:

Kurczak po prowansalsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po prowansalsku
Bakłażana umyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą i odstawić na durszlaku aż puści sok. Kurczaka umyć i pokroić na porcje (można kupić już poporcjowany). Oliwę rozgrzać na patelni. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron aż się lekko zrumieni, posolić, obsypać ziołami prowansalskimi. Wyjąć i odłożyć na talerz. Obrać i pokroić w plasterki czosnek a cebulkę na ćwiartki.Bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmażyć na pozostałym tłuszczu czosnek, cebulę i bakłażana. Kiedy cebulka się zeszkli dodać mięso i podlać winem. Dusić 20 minut. W tym czasie umyć i pokroić cukinię i paprykę, przepłukane z zalewy kapary i oliwki. Dodać do rondla i dusić pod przykryciem jeszcze 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem, przybrać świeżym tymiankiem.