p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kurczak w potrawce wg Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w potrawce, czyli w sosie słodko-kwaśnym i ryżem

Kurczak w potrawce wg Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w potrawce wg Joli

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w potrawce wg Joli
Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę kukurydzianą i za pomocą trzepaczki cały czas mieszając robimy zasmażkę. Wlewamy chochlą rosół jednocześnie cały czas mieszając aby nie było grudek. Dodajemy cukier, mieszamy, wciskamy sok z połowy cytryny. Żółtko oddzielamy od białka i dodajemy do sosu cały czas mieszając. Następnie wsypujemy rozdrobnionego gotowanego kurczaka, 4 łyżki śmietany do sosu, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Ugotowany ryż z solą wkładamy do miseczek, trochę go ugniatamy i ostrożnie wykładamy na talerze, polewamy sosem słodko-kwaśnym z kurczakiem, podajemy z marchewką z groszkiem.
Kurczak w potrawce wg Joli
W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę kukurydzianą i za pomocą trzepaczki cały czas mieszając robimy zasmażkę
Kurczak w potrawce wg Joli
Wlewamy chochlą rosół jednocześnie cały czas mieszając aby nie było grudek
Kurczak w potrawce wg Joli
Dodajemy cukier, mieszamy, wciskamy sok z połowy cytryny
Kurczak w potrawce wg Joli
Następnie wsypujemy rozdrobnionego gotowanego kurczaka