Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Kurczak (z boczkiem) zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny pieczony kurczak wypełniony masłem i ziołami, który wraz ze słodyczą pomidorów i kwaskowatością cytryny tworzy bombę smakową.

Kurczak (z boczkiem) zapiekany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak (z boczkiem) zapiekany

 

  • 2 pojdedyńcze piersi z kurczaka

 

 

  • natka pietruszki

 

  • koperek

 

 

  • tymianek

 

 

  • gałązka pomidorków cherry

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak (z boczkiem) zapiekany
1. Na początek oczyszczamy piersi z kurczka i przekrajamy je tworząc kieszonkę. Opruszone solą i peprzem. Wrzucamy na patelnię na której mamy już rozpuszczone masło i smażymy z obu stron aby się zarumieniła. Posypujemy rozmarynem i odrobiną tymianku. 2. Do blaszki do pieczenia wkładamy kilka małych pomidorków oraz pokrojoną w ćwiartki cytrynę, która pod wpływem ciepła nabierze zupełnie nowego smaku. 3. Kurczaka wkładamy między pomidory. Całość polewamy masłem ze smażenia. 4. Jeśli lubimy możemy położyć na pierś kurczaka rozbity plaster boczku wcześniej natarty rozmarynem. 5. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut. 6. Proponuję podawać z marchewką lub innymi ulubionymi warzywami. Smaczneg!
Kurczak (z boczkiem) zapiekany
Pierś kurczaka myjemy i oczyszczamy oraz przekrajamy tworząc kieszonkę.
Kurczak (z boczkiem) zapiekany
Kurczaka nadziewamy masłem i całymi listkami pietruszki oraz koperkiem.
Kurczak (z boczkiem) zapiekany
Kurczaka obsmażamy na złoto z obu stron.
Kurczak (z boczkiem) zapiekany
W naczyniu układamy kurczaka, pomidorki i pokrojone cytryny. Całośc polewamy masłem ze smażenia.