pałla

pałla

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Lasania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

super zapiekanka z makaronu,trochę pracy przy tym ale warto

Lasania

Składniki:

Lasania

  • 1 op makaronu lasania
  • 20dkg pieczarek
  • 20 dkg wędliny
  • 1 op mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 sosy bolońskie w torebce
  • 30 dkg sera żółtego
  • sól,pieprz.papryka mielona
  • bazylia susz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Lasania

Pieczarki pokroić w paski,wędlinę okroić w paski,mięso mielone podsmażyć na patelni,cebulę pokroić w talarki i wymieszać ją z usmażonym mięsem mielonym i przyprawić do smaku solą,pieprzem,papryka mieloną.Sos boloński zrobić wg przepisu na opakowaniu i doprawić go do smaku bazylią suszoną i oreganem.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych okach.Formę do wypiekania rozprowadzić równomiernie sosem bolońskim i nakładać na to warstwami po 2 słupki w rzędzie<.Makaron za każdym razem maczać w sosie bolońskim>:
MAKARON-PIECZARKI-MAKARON-MIĘSO MIELONE-SER-MAKARON-WĘDLINA-MAKARON-PIECZARKI-SER-MAKARON-MIĘSO-MAKARON itd do wyczerpania składników,na wierzchu ma zostać makaron,przed włożeniem do piekarnika przykryć folia aluminiową.Piec to 1 godz w 180 stopni co jakiś czas podlewając tworzącym się sosem,po 1 godz posypać serem żółtym i dać do piekarnika do momentu stopienia się sera i wyciągnać.

Redakcja poleca: