mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Laseczki Mikołaja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mikołajkowe laseczki są kruchutkie i bardzo smaczne. Znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki ;)

Laseczki Mikołaja Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Laseczki Mikołaja

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta barwnika czerwonego w proszku

Sposób przygotowania:

Laseczki Mikołaja
Z następujących składników - mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagniatam gładkie ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do temp. 175 stopni. Ciasto dzielę na połowę i do jednej części dodaję czerwony barwnik (tak aby ciasto zabarwiło się na czerwono lub różowo). Podsypuję blat delikatnie mąką.
Z ciasta formuję wałeczki. Skręcam je razem po jednym każdego koloru tworząc kształt zgiętych laseczek. Układam ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Piekę ok. 10 minut w 175 stopniach, nie doprowadzając do zarumienienia laseczek.
Laseczki Mikołaja
Ciasto dzielę na pół, dodaję do jednej części czerwony barwnik, formuję wałeczki
Laseczki Mikołaja
Z jasnego i różowego wałeczka formuję laseczkę skręcając ciasto

Tagi:

jajko jajka