madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Lazania ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Inny rodzaj lazanii która głównie kojarzy się z sosem boloński i mielonym mięsem. Zamiast tego mamy pyszne zielone nadzienie.

Lazania ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Lazania ze szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak, mieszamy aż się rozmrozi i odparuje z nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku pieprzem i kruszymy do niego fetę. Mieszamy. W garnku rozpuszczamy pozostałe masło wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją mlekiem. Gotujemy aż sos będzie miał konsystencje gęstej śmietany. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu beszamelowego układamy 3 płaty makaronu, układamy szpinak ,polewamy białym sosem, ponownie układamy makaron, nadzienie szpinakowe , sos i ostatnie płaty, resztę szpinaku z fetą i sosu, a na sam wierzch pokrojony w paski żółty ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Lazania ze szpinakiem
Do podsmażonego szpinaku kruszymy fetę i doprawiamy
Lazania ze szpinakiem
Gotujemy sos beszamelowy aż nabierze konsystencji gęstej śmietany
Lazania ze szpinakiem
Układamy warstwami w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym
Lazania ze szpinakiem
Na wierzchu układamy pokrojony w paski ser

Tagi:

sery szpinak ser