Sposób przygotowania:
Lazania z porami i wędzonym łososiem
W pierwszej kolejności przygotowujemy por, który siekamy na piórka. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wycisakmy czosnek, gdy ten się zarumieni, wrzucamy por i cebulę i smażymy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku. Pomidory z cebulą miksujemy i dusimy w małym garnku, przygotowując sos, doprawiamy przyprawami i świeżą bazylią. W garnku gotujemy płatki makaronu na lazanię, dobrze jest dodać odrobinę oliwy aby zapobiec sklejaniu się ich. Po ugotowaniu przekrajamy płatek na pół, by uzyskać kwadrat. Przed podaniem, na talerz dajemy odrobinę sosu kładziemy ugotowany płatek makaronu, na to usmażony por, kawałki łososia, i znowu makaron, na niego por i łosoś, układamy tak 3 warstwy, kończąc makaronem. Całość polewamy sosem pomidorowym. Smacznego.