mariolka.z

mariolka.z

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Legumina z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ważnym elementem deserów wielkopolskich były różnego rodzaju leguminy, często podawane z sosami owocowymi. To moja wersja.

Legumina z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Legumina z sosem truskawkowym

 

  • na ok. 4 porcje

 

 

 

  • Ponadto
  • 300 g mrożonych truskawek Hortex
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Legumina z sosem truskawkowym
Zagotować 1 szklankę mleka z 5 łyżkami cukru, solą i masłem. W pozostałym mleku rozrobić kaszę mannę. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobioną mannę, pogotować chwilę, aż zgęstnieje. Wystudzić. Pozostałą łyżkę cukru ubijamy ze śmietanką na sztywno. Przestygniętą kaszkę miksujemy na puszystą masę ze skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy śmietankę. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków. Truskawki rozmrażamy, miksujemy z cukrem pudrem. Wykładamy na leguminę. Smacznego.
Legumina z sosem truskawkowym
legumina z sosem truskawkowym