Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lekki torcik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Puszysty i lekki torcik o truskawkowo - śmietankowym smaku z połączeniem czekolady.Po za sezonem możemy użyć mrożonych truskawek.

Lekki torcik z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekki torcik z truskawkami

 

 

  • masa truskawkowa:
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • mleko potrzebne do ubicia (200ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka zmiksowanych i posłodzonych truskawek ( 250 ml)

 

 

  • dekoracja:
  • kilka truskawek
  • kilka kostek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z truskawkami
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka i ubijamy.Obie mąki,kakao i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami.. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Masa truskawkowa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy.Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i zmiksowane truskawki,dokładnie ubijamy. Gotową masą truskawkową przekładamy przekrojony biszkopt. Masa biała: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy.Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.Gotową masę wykładamy na przełożony biszkopt. Dekoracja: Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej,formujemy z niej dowolne kształty na papierze do pieczenia,odstawiamy do zastygnięcia.Następnie dekorujemy torcik. Torcik wstawiamy do stężenia do lodówki.
Lekki torcik z truskawkami
Lekki torcik z truskawakmi,udekorowany przed krojemiem.