Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś w lawendowej marynacie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dzisiejszy pomysł na obiad inspirowany jest kuchnią prowansalską - proponujemy przygotowanie łososia z lawendą osłodzonego miodem

Łosoś w lawendowej marynacie

Składniki:

Łosoś w lawendowej marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w lawendowej marynacie
Zalać herbatę lawendową wrzątkiem - parzyć 3 minuty, odcedzić i ostudzić . Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku . Sok wyciśnięty z cytryn zmieszać z olejem , solą lawendową , miodem , herbatą i pieprzem .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 4 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ). Wyjąć z marynaty , Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posypać mąką . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło. Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano lub frytkami.

Tagi:

winogrona