czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Makaron z tuńczykiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie można podawać zarówno jako lekki obiad oraz jako sałatkę na ciepło. To bogactwo smaków i kolorów;)

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i warzywami

 

  • 250g makaronu świderki,
  • 2 jajka,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • łyżka kaparów,
  • 4 małe pomidorki,
  • 250g brokułów,
  • 150ml jogurtu naturalnego,
  • 100ml majonezu,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki czarnych oliwek,
  • szczypta cukru,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i warzywami
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku.