szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Makaron zapiekany z camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekanka makaronowa z serem żółtym i camembertem oraz szynką i pieczarkami

Makaron zapiekany z camembertem

Składniki:

Makaron zapiekany z camembertem

 

  • 350 gram makaronu świderki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 gram kremowego serka ( do smarowania pieczywa)
  • 1 opakowanie camemberta
  • 200 gram szynki
  • 350 gram pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • słodka mielona papryka
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 3 pomidory
  • 200 gram sera żóltego

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z camembertem
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzić i osączyć. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą pieczarki, oprószyć lekko solą i poddusić, po czym dodać pokrojoną w paski szynkę i serek kremowy, podgrzewać mieszająć aż ser się rozpuści, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, przełożyć do makaronu i dokłądnie wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Camembert pokroić na plasterki. Makaron wyłożyć do żaroodpornej formy nasmarowanej tłuszczem. Ułożyć na nim plasterki camemberta i pomidorów. Całość obsypać startym na tarce o grubych oczkach serem żóltym. Oprószyć solą, pieprzem i słodką, mieloną papryką oraz oregano i bazylią. Zapiekać około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.