Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Makowiec tradycjiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makowiec to jedno z tradycyjnych ciast którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Bardzo polecem

Makowiec tradycjiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec tradycjiny

 

 

  • Oraz:
  • ok 500 g masy makowej z puszki
  • bakalie
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

Makowiec tradycjiny
Ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami , łyżeczką cukru i łyżką mąki odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gotowe przykryć i odstawić na 1 h w ciepłe miejsce.Masa: Białka ubić na sztywną pianę wymieszać z makiem , dodać bakalie i wymieszać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części , każdą rozwałkować posmarować białkiem , rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Gotowe makowce wkładamy do blachy do pieczenia i pieczemy ok 50-60minut.
Makowiec tradycjiny
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami , łyżeczką cukru i łyżką mąki odstawić do wyrośnięcia
Makowiec tradycjiny
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gotowe przykryć i odstawić na 1 h w ciepłe miejsce.
Makowiec tradycjiny
Białka ubić na sztywną pianę wymieszać z makiem , dodać bakalie i wymieszać.
Makowiec tradycjiny
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części , każdą rozwałkować posmarować białkiem , rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę