Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Mandarynkowa pychota z kremem i galaretk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne ciasto z soczystymi mandarynkami i budyniowym kremem z galaretką, to pyszne ciasto,które na pewno posmakuje małym i dużym

Mandarynkowa pychota z kremem i galaretk Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mandarynkowa pychota z kremem i galaretk

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • Dodatkowo:
  • ok.0,5 kg małych mandarynek bez pestek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej na 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowa pychota z kremem i galaretk
Ciasto: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na tortownicę. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.  Krem:  Margarynę zmiksować na puch, na mleku ugotować budyń na gęsto z cukrem, wystudzić. Do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na puszysty, lekki krem.  Na wystudzone ciasto nałożyć krem budyniowy, a na kremie poukładać oddzielone wcześniej cząstki mandarynek.                    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, lekko tężejącą wyłożyć na mandarynki.
Mandarynkowa pychota z kremem i galaretk
Na kremie budyniowym należy poukładać mandarynki i zalać tężejącymi galaretkami