sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Marchewkowe z pikanterią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto marchewkowe. Dzięki przyprawie do piernika nabiera wyraźniejszego i ostrzejszego smaku.

Marchewkowe z pikanterią

Składniki:

Marchewkowe z pikanterią

 

  • ciasto:
  • 110 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g startej marchewki (na małych oczkach)
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 1/3 szkl oleju
  • 4 suszone morele pokrojone w kostkę

 

  • krem:
  • 200 g serka (o słonawym smaku)
  • 100 g cukru pudru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Marchewkowe z pikanterią
Do przygotowania ciasta potrzebujemy dwóch misek. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier, sodę, przyprawę do piernika, sól. W drugiej łączymy jajka z olejem. Dodajemy składniki z pierwszej miski i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy marchew, orzechy oraz olej. Przelewamy ciasto do okrągłej tortownicy (średnica 21 cm). Pieczemy w 180 stopniach około 40 min, do tak zwanego suchego patyczka. Do przygotowania kremu musimy utrzeć miękkie masło z cukrem, wanilią oraz serkiem. Ostygnięte ciasto kroimy na dwie części. Przekładamy połową kremu. Resztą smarujemy wierch ciasta oraz boki. Możemy je ozdobić startymi na tarce orzechami, morelami lub połówkami orzechów.