Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebularze z dodatkiem pure z marchewki, ziół prowansalskich i siemienia lnianego są rewelacyjne. Polecam.

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym

Składniki:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym

 

 

  • Pozostałe dodatki
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 8-10 dag startej mozzarelli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym

ETAP 1:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym
Drożdże połączyć z mlekiem, śmietaną, cukrem i szklanką mąki.

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i śmietaną, wlać do 1 szklanki przesianej mąki, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

ETAP 2:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym
Do reszty mąki dodać pure z marchewki i wyrośnięty rozczyn.

Następnie rozczyn połączyć z pozostałą mąką, solą i pure z marchewki, wyrabiać około 10 minut.

ETAP 3:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym
Po 5 minutach wyrabiania dodać pozostałe składniki.

W połowie wyrabiania dodać siemię lniane, zioła prowansalskie i olej.

ETAP 4:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski.

Wyrabiać do wchłonięcia przez ciasto oleju. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

ETAP 5:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym
Podsmażoną na oleju cebulę przyprawić do smaku.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.

ETAP 6:

Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić i rozwałkować, wyciąć cebularze o dowolnych kształtach. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

Następnie włożyć porcje cebuli, posypać startym serem i oprószyć wędzoną papryką. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.