Sposób przygotowania:
Cebularze z cukinią i szałwią
Przygotować rozczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody. Miksujemy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.