hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek cytrynowy doskonały

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo łatwe ciasto okolicznościowe....

 Mazurek cytrynowy doskonały

Składniki:

Mazurek cytrynowy doskonały

 

Sposób przygotowania:

Mazurek cytrynowy doskonały
Z wyszorowanej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać ze skórką i cukrem pudrem. Ucierać , dodając kolejno żółtka i po łyżce mąki ziemniaczanej, na jednolitą masę. Delikatnie domieszać pianę z białek. Masę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Po wystudzeniu polukrować lukrem z dodatkiem soku cytrynowego, ozdobić dowolnie owocami kandyzowanymi lub namalować pisakami spożywczymi wielkanocne elementy np. Bazie, pisanki lub baranka :) (zdjęcie dołożę po upieczeniu ).