goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Mazurek czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest smaczny, słodki, a przyozdobiony pięknie się prezentuje

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Mazurek czekoladowy

 

  • masło 1 kostka
  • cukier puder 10 dag
  • mąka 1 szklanka
  • żółtka 3 sztuki
  • śmietana 1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

 

  • polewa:
  • mleko 1/2 szklanka
  • cukier 1/2 szklanka
  • mleko w proszku 1 1/2 szklanka
  • masło 1/2 kostka
  • czekolada 1/2 tabliczka

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczonej blaszce. Ciastem obklejamy również brzeki blaszki. Pieczemy ciasto na złoty kolor, studzimy. Czekoladę roztapiamy w garnuszku, dodajemy mleko, cukier i masło. Zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Dekorujemy wg uznania.