marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek na słono.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka ugotować na twardo,obrać i wyjąć żółtka. Wymieszać je wraz z resztą produktów.Zamrozić.Wylepić nim formę. Piec 20 min.Ostudzić.Dekorow

Mazurek na słono.

Składniki:

Mazurek na słono.

 

  • Ciasto:
  • 30 dag.mąki pszennej,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • 25 dag.masła lub margaryny,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli.
  • Nadzienie dekoracyjne:
  • 2 pomidory pokrojone na plasterki,
  • plasterki porów lub krążki czerwonej cebuli,
  • 2 opakowania mozarelli w kulkach,
  • zioła prowansalskie do posypki lub oregano,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek na słono.
Jajka po ugotowaniu przelać zimną wodą, obrać,a z białek wyjąć żółtka i pokruszyć widelcem w miseczce. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodając masło lub margarynę i posiekać ostrym nożem. Dodać pokruszone żółtka, śmietankę i dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść w gładką kulę ciasto. Wstawić w misce do lodówki na 30 min. lub zamrozić w folii przez 20 min. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, aby rogi papieru wystawały poza blachę. Nagrzać piekarnik do 180 st.C a ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Piec ok.20-25 min. Wyjąć, wystudzić po czym dekorować oczyszczonymi i umytymi jarzynami oraz kulkami osączonych mozarellek. Posypać świeżymi ziołami plasterki całość. Można nawet ułożyć z tego motywy wielkanocne,np. baranka z mozarellek a z gałązek z listkami ziół palemki.