niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

mazurek wielkanocny z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny mazurek na kruchym cieście z dużą ilością bakalii zaspokoją nawet największego łasucha.A masa wprost rozpływa się w ustach.

mazurek wielkanocny z bakaliami

Składniki:

mazurek wielkanocny z bakaliami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kostki masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

mazurek wielkanocny z bakaliami
Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka ,cukier waniliowy i zimne masło i szybko wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok.30 min.
Po 30 min. ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę do pieczenia. gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.
Po 30 min. wyjąć i przestudzić.
Przygotować masę kajmakową.
Do garnka wlać wlać słodzone mleko skondensowane i gotować na małym ogniu ok. 30 min., następnie dodać masło i dokładnie wymieszać, gdy jeszcze jest ciepłe wsypujemy po garści orzechów włoskich i płatków migdałowych mieszamy i jeszcze ciepłe wylewamy na przestudzone ciasto.
Zdobimy orzechami ,migdałami i wiórkami kokosowymi