Sposób przygotowania:
Mazurek pełen bakalii
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę. Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance, ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście. Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie. Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor. Lukier: śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru. Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier. Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.