Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Mięciutkie rogale z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i miękkie rogale ze smacznym nadzieniem

Mięciutkie rogale z masą budyniową

Składniki:

Mięciutkie rogale z masą budyniową

 

  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • masa budyniowa:
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2,5 dkg masła
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Mięciutkie rogale z masą budyniową
Jedną szklankę mleka wlać do rondla ,dodać masło, cukry i doprowadzić do wrzenia. W drugiej szklance mleka rozprowadzić mąki i żółtka ,wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-4 minutki cały czas mieszając,potem zdjąć z ognia i odstawić ,aby budyń ostygł. Mleko podgrzać ,wlać do miski dodać cukry i drożdże .Dodać dwa razy przesianą mąkę ,wlać olej ,wbić jajka i żółtka. Wyrobić mikserem na gładkie ciasto i odstawić na pół godziny okryte czystą ściereczką kuchenną. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować .Każde koło pokroić na sześć trójkątów i na każdy kawałek położyć porcje budyniu. Zawinąć zgrabne rogaliki i ułożyć na blaszce. Piec w 160 stopniach przez ok. 20 -25 minut. Jak się ładnie zarumienią ,to znak że są już upieczone.