iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Mięso z indyka w sosie grzybowym.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Grzyby dodają smaku wszystkim potrawom:))

Mięso z indyka w sosie grzybowym.

Składniki:

Mięso z indyka w sosie grzybowym.

 

  • O,5kg mięsa indyczego(najlepiej udziec)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • vegeta,pieprz, maka do opruszenia mięsa
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • na sos:
  • 2 dag suszonych grzybow
  • 2 łyzki maki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sol i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka w sosie grzybowym.
Mieso kroimy w drobna kostke.Wkladamy do naczynia (miska)vegetujemy pieprzymy dodajemy ok 2 lyzek cytryny dobrze mieszamy,dodajemy make i mieszamy dokladnie.Zostawiamy na ok 15 min.W tym czasie na patelni z olejem ,szklimy cebule i rumienimy czosnek.Do garnka przekladamy cebulke i czosnek a na pozostalym oleju smazymy mieso jezeli malo oleju to dodajemy.Mieso nalezy tak smazyc aby nie wyplywal sok z miesa bo wtedy mieso traci cala zawartosc i staje sie suche.Nalezy nakladac po niewielkiej ilosci miesa i smazyc na dobrze rozgrzanym oleju.Po zakoñczeniu smazenia miesa przekladamy do garnka z cebulka i czosnkiem ,dodajemy wody i dusimy do miekkosci. SOS: Grzyby myjemy i moczymy 2-3 godziny.w zimnej wodzie i w tej samej wodzie gotujemy.Gdy sa juz miekkie,wyjmujemy je i drobno siekamy,make rozprowadzamy zimna woda i laczymy z wywarem grzybowym.Doprawiamy i zagotowujemy,mieszamy ze smietana. Gdy mieso jest juz miekkie laczymy z sosem i podajemy z ryzem.

Tagi:

mięso sosy mak