Strona główna Miodownik z bitą śmietaną

Miodownik z bitą śmietaną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczne i noworoczne przyjemności

Ciasta « poprzedni | następny »
gosia47-47 - Przepis na: Miodownik z bitą śmietaną offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 558
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Miodownik z bitą śmietaną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

bardzo pyszny placek, polecam


trudność: trudne
czas:

Miodownik z bitą śmietaną - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 30 dag margaryny
  • MASA:
  • 1 litr śmietany 36 proc.
  • 4 śmietanki fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO
  • słoiczek powideł
  • migdały
  • polewa czekoladowa z torebki

Miodownik z bitą śmietaną - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, posypać sodą, cukrem, wymieszać ze sobą. Następnie zrobić rowek na środku, dodać miód, jajka, margarynę i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę. Podzielić na 4 części. Upiec z tego 4 placki. Bardzo szybko się pieką, pierwszy 15 minut, kolejne po ok. 7-8 minut. Upieczone odstawić do ostudzenia.



MASA: Śmietanę ubijać, pod koniec dodać śmietankę fix i cukier puder. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Na jednym placku wyrobić trochę masy, przykryć drugim plackiem. Przełożyć powidłami. Przykryć trzecim plackiem. Następnie na to dać resztę masy i przykryć czwartym plackiem (najgrubszym). Przygotować polewę czekoladową jak podano na opakowaniu. Zalać ciasto. Posypać migdałami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Miodownik z bitą śmietaną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane