Strona główna Miodownik z bitą śmietaną

Miodownik z bitą śmietaną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczne i noworoczne przyjemności

Ciasta « poprzedni | następny »
gosia47-47 - Przepis na: Miodownik z bitą śmietaną offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 565
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Miodownik z bitą śmietaną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

bardzo pyszny placek, polecam


trudność: trudne
czas:

Miodownik z bitą śmietaną - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 30 dag margaryny
  • MASA:
  • 1 litr śmietany 36 proc.
  • 4 śmietanki fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO
  • słoiczek powideł
  • migdały
  • polewa czekoladowa z torebki

Miodownik z bitą śmietaną - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, posypać sodą, cukrem, wymieszać ze sobą. Następnie zrobić rowek na środku, dodać miód, jajka, margarynę i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę. Podzielić na 4 części. Upiec z tego 4 placki. Bardzo szybko się pieką, pierwszy 15 minut, kolejne po ok. 7-8 minut. Upieczone odstawić do ostudzenia.



MASA: Śmietanę ubijać, pod koniec dodać śmietankę fix i cukier puder. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Na jednym placku wyrobić trochę masy, przykryć drugim plackiem. Przełożyć powidłami. Przykryć trzecim plackiem. Następnie na to dać resztę masy i przykryć czwartym plackiem (najgrubszym). Przygotować polewę czekoladową jak podano na opakowaniu. Zalać ciasto. Posypać migdałami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Miodownik z bitą śmietaną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane