Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Muszki żółwika Franklina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Które dziecko nie zna żółwika Franklina? Oraz faktu, że jak to żółw, uwielbia on jeść...muchy. ;)

Muszki żółwika Franklina

Składniki:

Muszki żółwika Franklina

 

  • 2-3 łyżki preparowanej kaszy jaglanej
  • 50g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
  • 1,5 łyżki mleka 0,5%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 przepiórcze żółtko
  • 2 kopiaste łyżeczki masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • lukrowe pisaki
  • paczuszka pudrowych, małych, okrągłych i białych cukierków
  • garstka migdałów w płatkach (uwaga: wybieramy całe, nie ukruszone płatki)
  • małe, papierowe foremki

Sposób przygotowania:

Muszki żółwika Franklina
Wlewamy mleko do garnuszka, kładziemy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier, pokruszoną czekoladę. Rozpuszczamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło. Czekamy aż wszystko ładnie się rozpuści i ze sobą zmiesza (np. nie będzie grudek, czy drobinek cukru). Kiedy masa jest gotowa ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłej dodajemy przepiórcze żółtko oraz dosypujemy preparowaną kaszę jaglaną. Wszystko solidnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa nie będzie już ciepła wkładamy ją do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie do głębokiego talerza wsypujemy kakao. Lukrowe pisaki przygotowujemy wg instrukcji z opakowania. Masę wyciągamy z lodówki, nabieramy z niej po troszeczkę i formułujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w kakao. Następnie wciskamy w każdą z kulek, na wierzchu, po dwa pudrowe cukierki ("oczka") oraz dwa płatki migdałowe ("skrzydełka). Domalowujemy lukrowymi pisakami kolorowe źrenice w oczkach oraz buźki pod nimi. Tak gotowe "muszki" wkładamy do małych, papierowych foremek i wstawiamy jeszcze na godzinkę do lodówki, dla lepszego utwardzenia. Smacznego!