jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Naleśniki goszczą niemal w każdej kuchni narodowej. Ich popularność być może wiąże się z tym, że można je podawać na deser, danie główne czy przystawkę.

Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą

 

  • Składniki na ok. 9 szaszłyków:
  • Ciasto:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 2 małe jajka,
  • duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • Sól do smaku,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 2 duże kulki mozzarelli w zalewie,
  • Garść świeżych liści bazylii,
  • Ok. 8 plasterków wędliny,
  • Ok. 27 -30 sztuk pomidorków koktajlowych
  • Dodatkowo:
  • Wykałaczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia. NADZIENIE: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki myjemy i osuszamy. Na każdym naleśniku układamy kolejno listki bazylii, plasterki wędliny oraz ser mozzarella. Wzdłuż jednego z brzegów nakładamy pomidorki (po 3-4). Całość zwijamy formując rulon. Uformowany rulon kroimy w grube plasterki. Spinamy po 3 wykałaczką do szaszłyków. Podajemy Przed podaniem całość można skropić octem balsamicznym.
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą
Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą
Na patelni smażmy naleśniki z obu stron do zrumienienia
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą
Przygotowujemy składniki nadzienia. Ser drobno kroimy
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą
na naleśniku układamy kolejno składniki nadzienia.