Sposób przygotowania:
Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym
Na początku musimy przygotować sos. Do miseczki przekładamy jogurt oraz majonez, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy pieprzem, solą i bazylią, dokładnie mieszamy.Odmierzamy 1 szklankę ugotowanej wcześniej kaszy gryczanej i przesypujemy do miski. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulkę, którą wcześniej kroimy w kostkę oraz dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty oraz mielonkę - całość bardzo dokładnie mieszamy, lekko mieszamy do smaku. Smażymy cienkie naleśniki wedle sprawdzonego przepisu, na ostudzone naleśniki nakładamy na srodek gryczany farsz i składamy jak tradycyjne krokiety. Na patelni topimy 1-2 łyżki masła roślinnego i przesmażamy na nim nasze naleśniki z obu stron, tak długo aż tłuszcz się całkiem wytopi, a naleśniki zaczną się delikatnie przypiekać. Gorące naleśniki przekładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.