Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naleśniki z wytrawnym nadzieniem, podane na ciepło z sosem czosnkowym- pyszne. Warto spróbować :) /

Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym

 

  • 8 naleśników
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • ok. 100 gram sera żółtego
  • ok. 100 gram mielonki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • masło roślinne
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym
Na początku musimy przygotować sos. Do miseczki przekładamy jogurt oraz majonez, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy pieprzem, solą i bazylią, dokładnie mieszamy.Odmierzamy 1 szklankę ugotowanej wcześniej kaszy gryczanej i przesypujemy do miski. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulkę, którą wcześniej kroimy w kostkę oraz dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty oraz mielonkę - całość bardzo dokładnie mieszamy, lekko mieszamy do smaku. Smażymy cienkie naleśniki wedle sprawdzonego przepisu, na ostudzone naleśniki nakładamy na srodek gryczany farsz i składamy jak tradycyjne krokiety. Na patelni topimy 1-2 łyżki masła roślinnego i przesmażamy na nim nasze naleśniki z obu stron, tak długo aż tłuszcz się całkiem wytopi, a naleśniki zaczną się delikatnie przypiekać. Gorące naleśniki przekładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym
Etap do kaszy gryczanej dodajemy cebule i ser
Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym
Etap 2 mieszamy farsz, doprawiamy do smaku
Naleśniki z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym
Etap 3 farsz nakladamy na naleśniki i zwijamy