jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Krem z bobu z naleśnikami sezamowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wytrawne naleśniki sezamowe świetnie smakują w kremie z bobu doprawionym odrobiną imbiru, chilli i soku limonki. Ponad to bardzo zdrowa i pożywna zupa.

Krem z bobu z naleśnikami sezamowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z bobu z naleśnikami sezamowymi

 

Sposób przygotowania:

Krem z bobu z naleśnikami sezamowymi
Wpierw smażymy naleśniki. Do mleka z wodą dodajemy jajo, szczyptę soli, mąkę razową oraz kakao. Miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe . Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni z jednej strony posypując z wierzchu sezamem (przyklei się do ciasta) po czym odwracamy naleśniki i pieczemy po stronie z sezamem. Odstawiamy do ostudzenia. Zwijamy naleśniki w rulony i kroimy w 3-4 cm plastry. Na suchej patelni prażymy czarny sezam. Gotujemy bób w niewielkiej ilości wody z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Obieramy bób z łupin. Na jednej łyżce masła szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Posypujemy cebulę mąką, mieszamy, po czym gdy lekko upraży się z cebulą zalewamy zimnym bulionem (lub wodą). Dodajemy obrany bób (odkładamy kilka do dekoracji). Miksujemy wszystko razem, doprawiamy solą, imbirem, chilli i białym pieprzem do smaku. Dodajemy miód. Po wymieszaniu równoważymy słodycz sokiem z limonki (lub cytryny). Krem powinien być lekko pikantny, lekko kwaśny i lekko słodki. Trzymamy na niewielkim ogniu 10 minut nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy krem z bobu na gorąco z rulonikami naleśników, udekorowany bobem i prażonym czarnym sezamem.
Krem z bobu z naleśnikami sezamowymi
Gotujemy bób w niewielkiej ilości wody z dodatkiem szczypty soli i szczypty cukru. Obieramy bób z łupin.