anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Napoleonka błyskawiczna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Napoleonka jest bardzo smaczna i szybka.

Napoleonka błyskawiczna

Składniki:

Napoleonka błyskawiczna

 

  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 3 budynie śmietankowe
  • bez cukru
  • 4 paczki herbatników
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki musu truskawkowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek czekolady milka

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka błyskawiczna
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm posmarować lekko margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia(ciasto potem możemy wyjąć na tace razem z papierem,będzie się lepiej kroić.) Wyłożyć spód herbatnikami,ugotować budyń (3 szt w litrze mleka,z dodatkiem margaryny Kasi) Gorący budyń wylać na ciastka ,na to ułożyć herbatniki,wystudzić,następnie wstawić na 1 godzinę do lodówki W tym czasie zimną śmietanę ubić na sztywno,pod koniec dodać jedną łyżkę cukru pudru i 2 łyżki musu truskawkowego. Wyjąć napoleonkę z lodówki(najlepiej na tacę razem z papierem) pokroić na porcje,udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą. Smacznego