Słownik kulinarny

o

Orzech kokosowy

Orzech kokosowy
fot. Edipresse / Kowalewscy
Orzech kokosowy jest to owoc palmy kokosowej, drzewa osiągającego do 30 metrów wysokości, za to liście są bardzo rozłożyste i ich długość wynosi 4-6 metrów. Najstarsze, kopalne jej szczątki odkryto w Nowej Zelandii i uważa się, że występowała ona w tamtych regionach już 15 milionów lat temu.  Obecnie jest najczęściej występującą palmą, ponieważ rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich. Owoc palmy kokosowej nazywany popularnie kokosem jest jednonasiennym pestkowcem. Zawarte w nim bielmo nasienne występuje zarówno w postaci stałej jak i płynnej, tzw. mleko kokosowe. Miąższ orzecha jest biały i mięsisty. Można go spożywać na surowo, lub po ugotowaniu. Wysuszony i starty na wiórki używany jest w cukiernictwie.

Zawartość
Orzech kokosowy zawiera przede wszystkim tłuszcze oraz cukry, białko, witaminy: A, B, C, E  i minerały – szczególnie wapń,  potas, magnez i żelazo, cynk  oraz błonnik.

Działanie
Kokos  ma szerokie zastosowanie oraz działanie zdrowotne. Zaleca się jego spożywanie w dietach odchudzających, pomimo dużej zawartości tłuszczy, na długi czas daje uczucie sytości. Naukowcy uważają, że są szczególnie korzystne w przypadku walki z otyłością brzuszną.  Poza tym składniki zawarte w tym orzechu obniżają poziom cholesterolu we krwi i dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Naukowcy przekonują również , że olej z kokosa może przeciwdziałać próchnicy oraz namnażaniu się w jamie ustnej szkodliwych bakterii i drożdżaków.  Poza tym klasyfikowany jest do grupy „naturalnych antybiotyków” zwalczających bakterie. Ma także bardzo pozytywny wpływ na pracą układu nerwowego,  a zwłaszcza mózgu. Niektórzy dowodzą, że skutecznie przeciwdziała rozwojowi takich chorób jak Alzheimera czy Parkinsona.

Zastosowanie
Miąższ wykorzystywany do wyrobu oleju kokosowego, wiórków, produktów cukierniczych. Stosowany jako dodatek do sałatek owocowych, ciast i ciastek. Posiada specyficzny słodki a zarazem cierpki smak oraz oleisty i specyficzny zapach.