Strona główna Ozorek wołowy w galarecie

Ozorek wołowy w galarecie

Wołowina « poprzedni | następny »
rozanka - autor przepisu Ozorek wołowy w galarecie offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 290
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ozorek wołowy w galarecie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 1

Uwielbiam ozorki,a taki w galarecie to delicje


trudność: średne
czas:

Ozorek wołowy w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 1 cały ozór wołowy
  • Zelatyna
  • sól
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ewentualnie jajko na twardo do ozdoby

Ozorek wołowy w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Ozór umyć oczyścić i zalać wodą w dużym garnku z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i solą.Gotować około 2-2,5 godziny,kiedy ozór będzie miękki wyjąć z garnka i przelać go zimną wodą,zdjąć skórę.Pokroić na plastry.Żelatynę wymieszać z wywarem z ozorka(ja opakowanie na 2,5L wymieszałam w litrze wywaru-lubie zbitą galarete).Poukładać plastry ozora w micse lub na pólmisku i zalać wywarem.Ostudzić,potem wstawić do lodówki żeby galaretka stęzała.Można dołożyć jajko ugotowane na twardo,pokrojone w plasterki.



Komentarze do Ozorek wołowy w galarecie (strona 1 z 1)  
Henia

Henia
offline

2010-05-21 01:44
Ozora gotuje się w jarzynach, a zalewając galaretą ozdabia. I jeszcze jedna uwaga: ozora się najpierw odgotowuje, skórę ściąga i dopiero gotuje do miękkości z jarzynami i przyprawami. Ta gruba skóra brudna i zaśliniona gotowana do 2,5 godź. dobrego smaku nie da! dlatego tylko 3!
Skomentuj
Oceń:
0
rozanka

rozanka
offline

2010-05-21 10:57
Henia napisał(a):

Ozora gotuje się w jarzynach, a zalewając galaretą ozdabia. I jeszcze jedna uwaga: ozora się najpierw odgotowuje, skórę ściąga i dopiero gotuje do miękkości z jarzynami i przyprawami. Ta gruba skóra brudna i zaśliniona gotowana do 2,5 godź. dobrego smaku nie da! dlatego tylko 3!

Każda gospodyni ma swoje sposoby na gotowanie,a ja gotuje bez warzyw bo na proteinach w diecie Dukana nie wolno jeść warzyw.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-05-21 17:46
rozanka napisał(a):

Henia napisał(a):

Ozora gotuje się w jarzynach, a zalewając galaretą ozdabia. I jeszcze jedna uwaga: ozora się najpierw odgotowuje, skórę ściąga i dopiero gotuje do miękkości z jarzynami i przyprawami. Ta gruba skóra brudna i zaśliniona gotowana do 2,5 godź. dobrego smaku nie da! dlatego tylko 3!

Każda gospodyni ma swoje sposoby na gotowanie,a ja gotuje bez warzyw bo na proteinach w diecie Dukana nie wolno jeść warzyw.

Sposoby a raczej zasady postępowania z produktami są nienaruszalne! A dopiero dodatki i przyprawienie jest sprawą każdej gospodyni! Wcale nie sugeruję, że źle Pani gotuje! Wiele przepisów mi się podoba! Nigdzie nie pisze, że jest to przepis dla osób na diecie Dukana!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Polędwica wołowa z warzywnymi frytkami i ogórkiem Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną Klops z mięsa wołowego i wieprzowego
Burgery z guacamole i frytkami selerowymi Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym Zrazy wołowe na obiad
Kafirowy gulasz wołowy Zawijańce wołowe w sosie grzybowym Wołowe z warzywami
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina Kasza gryczana z wołowiną w aromatycznym sosie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane