Muzykus

Muzykus

Kucharz
[Przepisów: 14]

Pączki świętokrzyskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne pączki z przepisu mojej Babci Helenki.

Pączki świętokrzyskie

Składniki:

Pączki świętokrzyskie

 

  • 1,5 kg mąki tortowej
  • 15 dag świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłego mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 zapach arakowy do ciast
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 9 płaskich łyżek cukru
  • 1 szczypta soli
  • konfitura z róży
  • 1 kg smalcu

Sposób przygotowania:

Pączki świętokrzyskie
Drożdże rozpuścić w w 0,5 litra ciepłego mleka, dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Gdy zaczynka podrośnie wlać ją należy do mąki wysypanej na stolnicy, robiąc uprzednio dołek na środku.
Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia.
Ubić w osobnym naczyniu żółtka, jajka całe, cukier i zapach arakowy. Po ubiciu dodać do zaczynki na stolnicy i zacząć ciasto wyrabiać rękami, dodając pozostałą część mleka. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i schłodzone masełko oraz mały (0,25) kieliszek mocnej wódki.
Pozostawić wyrobione ciasto na stolnicy do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Szklanką wycinać kawałki ciasta i nadziewać konfiturą z róży. Nadziane pączki pozostawić do wyrośnięcia.
Roztopić w wyższym naczyniu smalec i doprowadzić go do temperatury odpowiedniej do smażenia. - sprawdzić to kawałkiem surowego ciasta. Zmniejszyć ogień i wkładać wyrośnięte pączki na tłuszcz. Pączki muszą smażyć się powoli, żeby temperatura doszła do ich wnętrza i usmażyła je w całości.
Patyczkiem drewnianym od szaszłyków sprawdzamy czy są usmażone i wyjmujemy na talerz wyłożony bibułą, lub ręcznikiem kuchennym. Po odsączeniu i wystudzeniu pączki dekorujemy cukrem pudrem.