Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Papryka faszerowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój pomysł na kolację, ale nieco inaczej.

Papryka faszerowana

Składniki:

Papryka faszerowana

 

  • 5-6 sztuk papryka czerwona,
  • 1 woreczek ryż,
  • 15 dag pieczarki,
  • 1 sztuka pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 ząbek czosnek,
  • do smaku papryka ostra Prymat,
  • 1/2 łyżeczki sos teriyaki,
  • 1/2 łyżeczki słodki sos chili,
  • 2 łyżki ser żółty starty na tarce,
  • 2 łyżki szczypior posiekany

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana
Czosnek i cebulę drobniutko posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. pierś z kurczaka pokroić w kostkę Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pierś z kurczaka, gdy będzie usmażona dodać czosnek i cebulę. Na drugiej patelni poddusić na oliwie pieczarki, dodać do nich ryż, po 2-3 minutach dodać zawartość drugiej patelni. Nadzienie doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dodać sos chili i sos teriyaki.
Z papryk odkroić wierzch, wyjąć z nich gniazda nasienne i nałożyć nadzienie. Posypać je startym serem żółtym i szczypiorkiem. Papryki przykryć odkrojonym wierzchem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać niewielką ilością wody i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15- 20 minut, aż papryka będzie dość miękka. Podawać na gorąco.